KAKO DO NEMAČKOG DRŽAVLJANSTVA?

Kako do Nemačkog državljanstva – postupak naturalizacije?

Pitanje koje mnoge zanima je da li je i kako moguće dobiti nemačko državljasntvo. Postoji nekoliko načina sticanja nemačkog državljanstva po trenutnim procedurama.

Prvi način je svakako sticanje državljanstva rođenjem u Nemačkoj. U ovom slučaju deca stranih državljana rođena u Nemačkoj dobijaju nemačko državljanstvo, pod uslovom da bar jedan od roditelja zakonski boravi u Nemačkoj minimalno 8 godina i poseduje neograničenu dozvolu boravka. Ukoliko deca nisu ostvarila pravo za nemačko državljanstvo rođenjem, ona mogu da uđu u postupak naturalizacije, za koju mogu da podnesu zahtev kada napune 16 godina.

Do nemačkog državljanstva može se doći i preko radne vize (radna viza se može dobiti i sa pasošima zemalja zapadnog Balkana). Da biste podneli zahtev za naturalizaciju u ovom slučaju, potrebno je da ispunite nekoliko uslova. Prvi uslov jeste posedovanje neograničene dozvole boravka, koja se stiče životom i radom u Nemačkoj. Drugi uslov je 8 godina zakonskog boravka u Nemačkoj ili 7 godina u slučaju uspešno završenog kursa za integraciju. Treći uslov je potvrda da niste osuđivani, ovo se odnosi i na period proveden u Nemačkoj ali i na period proveden u matičnoj zemlji. Četvrti uslov jeste da tokom boravka u Nemačkoj niste koristili socijalnu pomoć, izuzetak se pravi u slučaju nesposobnosti za rad, starih ljudi, samohranih roditelja, ili mladih koji se još uvek školuju. Peti uslov je 60 meseci obaveznog osiguranja kod penzionog fonda (što znači da morate imati minimum 5 godina radnog staža u Nemačkoj). Šesti uslov je poznavanje nemačkog jezika najmanje na nivou B1 i položen test za naturalizaciju u Volkshochschule ili dokaz o završenom školovanju u Nemačkoj. Sedmi uslov je priznavanje slobodnog demokratskog Ustava Savezne republike Nemačke, kao i nepostojanje protivustavnih aktivnosti.

Zahtev za naturalizaciju podnosi se nadležnoj upravi za strance (Ausländerbehörde). Na šalteru uprave za strance ili na internetu možete se informisati koja su Vam dokumenta potrebna i kako se odvija postupak naturalizacije. Taksa za naturalizaciju trenutno iznosi 255 evra po osobi.

Da biste ostvarili pravo na nemačko državljanstvo neophodno je i da se odreknete državljanstva matične zemlje.

Državljanstvo se može steći i brakom sa nemačkim državljaninom, ali u ovom slučaju važe specijalne odredbe i postupak je nešto drugačiji.

VAŽNO!

Sajt Posao.site ugošćuje oglase sa drugih sajtova koji se bave objavom oglasa. Na sajtu Posao.site se nalaze samo delovi sadržaja oglasa i link koji upućuje ka originalnom oglasu objavljenom na nekom od sajtova - izvora. Posao.site nije poslodavac, agencija, niti posrednik u pronalaženju posla. Posao.site se odriče bilo kakve odgovornosti za tačnost iznetih podataka u delovima oglasa koje prenosi. Uredništvo sajta Posao.site nije autor oglasa te ne snosi bilo kakvu odgovornost za eventualno nastale posledice iz domena zakonske, materijalne, finansijske i druge prirode.  Korišćenjem sajta Posao.site se slažete sa gore navedenim činjenicama.